Navzven Crnkovič navznoter Črnkodimnik

Res je, da tudi nekadilci zbolevajo za rakom. Pljučnim, na grlu, v ustni votlini, you name it. Tudi tisti, ki se trudijo ne biti pasivni kadilci.

Ampak…

Dandanes reči, da ni dokazano, da je kajenje, pa čeprav pasivno, vzrok za povečano incidenco raka in krvožilnih bolezni, je hudo sprenevedanje. Prav to počne Marko Crnkovič. Najprej menda na radiju, kot kadilski protipol Dušanu Uršiču, potem pa še na blogu (posnetek oddaje).

No, resnici na ljubo ima njegovo sprenevedanje še malce širši kontekst. Kot menda vsak vohun, ujet in flagranti, pravi: jaz-nisem-vohun (copy Oriana Fallaci), tudi vsak džanki pravi: jaz-nisem-džanki. Tudi Marko Crnkovič ni izjema. Na Uršičevo opazko, da kajenje je substance-abuse-problem, se je uprl tako energično, da ni bilo težko skleniti, da je odvisnost resna. Res da je, za razliko od zadevanja s trdimi drogami, skupaj z alkoholizmom (in, mimogrede, kofetarstvom) kajenje družbeno sprejemljiva (sic!) oblika odvisnosti, a je vendarle odvisnost.

Hoteč prikriti to dejstvo, se je Crnkovič pohvalil, da je trdnega zdravja in da statistična demagogija, na kateri naj bi po njegovem temeljile raziskave o škodljivosti kajenja, zanj ne velja. Izjava vredna antilektualca (ni typo!), kot je Crnkovič. Škoda da Uršič ni bil prepričljivejši pri povabilu na tek na 10km. To bi bil reality show par excellence. Stavim, da je Crnkovič ne bi odnesel bolje, kot takrat, ko je hotel postati milijonar.

Skratka, he’s in denial. A v tem primeru The Nile ni reka v Afriki, bujenje iz kadilskih sanj pa zna imeti resne posledice za njegovo zdravje.

Pa to še ni vse. Mimogrede nas je – nekadilce – še ošvrknil, da smo taki socialni neprilagojeneži, da še ven “na znamo” iti. Ker, ko se gre ven, se – jasno – kadi. Ker da ima cela kadilska dejavnost v resnici filozofske temelje. Tako trdne, da jih je brez besed sprejela tudi njegova sicer nadvse odgovorna mati.

No, naj ji zaželim, da bi je ne doletela najhujša stvar, ki človeka sploh lahko doleti: pokopati svojega otroka.
A.

 • Share/Bookmark

25 odgovorov to “Navzven Crnkovič navznoter Črnkodimnik”

 1. chef komentira:

  Slej ko prej se vsak pameten človek zave, da kajenje ni zdravo. Najbrž se bo nekoč tudi Crnkovič.

  Sicer ne razumem teh zagovornikov gajenja… Kot da so ponosni, da kadijo, se včasih obnašajo. Jaz sem pa ponosen, da NISEM kadilec. Ne pa, da me potem kadilci podijo ven iz lokalov, češ, če te kaj moti, pa ne hodi v oštarije.

 2. vlatka komentira:

  Kaditi ali ne kaditi. To je sedaj vprašanje.

  Poznala sem tipa. Star 36 let. Športnik. Nikoli ni kadil. Nikoli ni pil. Dobil kožnega raka. In umrl. Poznala sem tipa. Je kadil, občasno pil. Umrl pri 40-tih. (Pa to nista osamljena primera, da ne naštevam dalje.)
  Pozam tipa. Star 90 let. Pije. Kadi že od svojega 12-tega leta. In je živ. Poznam tipa. Ima 70 let. Pije in kadi. Je živ. (Da ne naštevam dalje.)
  Poznala sem tipa. Ni pil. Ni kadil. Se je obesil. Pri 25-tih.
  Poznala sem tipa. Ni pil. Ni kadil. Se je obesel. Pri 40tih.
  Poznam tipa. Ne pije. Ne kadi. Ima 94 let.
  Poznam tipa. Ne kadi. Ne pije. Ima 87 let. (Da ne naštevam dalje.)
  Poznala sem tipa. Je kadil. Se drogiral. “Overdose”. Pri 20tih. (Ni edini, da ne naštevam.)

  “Ima svega i svačega.”

  Problem ni niti v kajenju, niti v pitju. Problem je v človeku. Kar si sam določi oz. kar mu je usojeno.

 3. blitz komentira:

  Bravo, Brkonski. Žebljico na glavico.

 4. stesh komentira:

  Moja mama bi rekla: “Prekajeno meso dlje zdrži.”. Pa vendar sem proti kajenju v oštarijah, ker se tistga vonja po cigaretah ne oblekah ne znebiš z lepa.

 5. Spongeworthy komentira:

  Dragi A.
  Res je, da tudi nekadilci zbolevajo za rakom. Pljučnim, na grlu, v ustni votlini, you name it. Tudi tisti, ki se trudijo ne biti pasivni kadilci.
  Vprašanje pa je (in sicer zelo utemeljeno – preberi moje bloge), ali zbolevajo zaradi vpliva izpostavljanja tobačnem dimu.
  V teh blogih sem (za zdaj) navedel le nekaj primerov iz obsežnega gradiva, ki potrjuje, da izpostavljenost tobačnem dimu, ali “pasivno kajenje” niti slučajno ni tako nevarno, kot bi država rada videla, da bi verjeli. Ne samo to, tudi razlika med obolevnostjo izpostavljene in neizpostavljene populacije nekadilcev je nesignifikantna. Z drugimi besedami, dandanes reči, da ni dokazano, da je kajenje, pa čeprav pasivno, vzrok za povečano incidenco raka in krvožilnih bolezni, ni hudo sprenevedanje.

  Kmalu bom na svojem blogu objavil tudi študijo EPA, na kateri je zasnovan in na katero se sklicuje predlog zakona. Če imaš kakršno koli znanje o vrednosti znanstvenih podatkov, se boš (upam) zgrozil.

 6. majakrizaj komentira:

  Točno tako kot si zapisal, toda jaz sem strpna in se ne vmešavam v njihov svet, zakaj je kdo kadilec,pijanec,narkoman,lenivec,hohštaplar……to je osebna odločitev,dokler ne krati moje državljanske pravice.No in v teh pravicah sem bila jaz kot nekadilec diskriminirana, ker ne prenašam cigaretnega smradu sem bila prisiljena spit kavico ali čaj , pojest tortico vzunaj tudi v zimskem času, ker so lokalčki v Ljubljani rezervirani za kadilce.To pa je hudo nasilje in kratenje pravic nekadilcem.
  Več akcij, propagande in srečanj : “Z glavo na zabavo”.
  Zato odrasli kadilci dovolite ,da se sprejme zakon kot pomoč pri vzgoji vseh komaj rojenih otrok! Za te še ni prepozno !

 7. animos komentira:

  hehe…še ena ovčica javka o škodljivosti kajenja. Po takih in podobnih objavah sodeč je v Slo glavni problem mentalno zdravje in ne tako ali drugače načeto zdravje zaradi neke cigarete.

  Jaz in Crni sva sicer prej-ko-ne na bojni nogi..ampak dragi moj s svojimi floskulami si ga prekosil…Rapidno.
  Mogoče, bo njega res pokopala njegova mati. Tebe pa je nažalost…hmm..ali srečo…pokopala že narava sama.

 8. moab komentira:

  animos, tale je pa huda.
  Vsakdo se lahko sam odloči ali bo kadil, pil, se drogiral…. Brez diskusije. Dokler… dokler s tem ne bo ogrožal pravic drugih. Da ne bo pomote, sem bil strasten kadilec, tak verižni. Kadil sem kjer sem smel. Če kje nisem smel, nisem šel noter!

  Mentalno stanje pa je (raz)vidno iz tega kaj in kako kdo piše!

 9. heavyd komentira:

  animos. Poglej moj zadnji komentar na Crnkovićevem blogu. To si ti. Potem pa poglej svojo zadnjo objavo na svojem blogu.
  You need help.

 10. b0mb4d1l komentira:

  Kajenje te ne ubije zanesljivo. In zato ni čudno “poznati tipa, ki ima 92 leti in kadi”. Ljudi statistika pogosto j*be. Rabiš pač dovolj velik vzorec. Med 1000 kadilci in 1000 popolnimi nekadilci, pač več kadilcev dobi pljučnega raka… En Crnkovič bo pač, z malo sreče (ampak kar se pljučnega raka tiče, je bo rabil vseeno več kot jaz – trenutno zapriseženi pasivni kadilec), še pri 99 zajebaval nekadilce, od 1000 crnkovičev pa jih bo pač 999 pokojnih, medtem ko bojo od 1000 belkovičev še trije caplali naokoli in se razburjali zaradi dima.

 11. animos komentira:

  Ne boš verjel heavyd..ampak včasih bi res raje bil čist zaresna opica kot pa človek med neljudmi.

 12. vlatka komentira:

  b0mb4d1l,

  potencialni ubijalci so tudi prehodi za pešče, prehodi čez železniško progo, ceste, gradbišča, pisarne, stopnišča,prevozna sredstva,itd… skratka vse kar nas obdaja. Kaj pomaga, če si nekadilec in te povozi tovornjak?

 13. animos komentira:

  pomaha,pomaha…krsta ne bo smrdela po čikih.

  mejbi samo po zapaljeni gumi ;)

 14. b0mb4d1l komentira:

  vlatka: Seveda. Tako lahko “argumentiraš” (oziroma si opravičiš) vse. Kaj pomaga če ne – itak te lahko povozi tovornjak. Kaj pomaga, če ne {igraš ruske rulete, kadiš kot dimnik, piješ kot jaz, ješ mamil, seksaš s prostitutkami na dopustu v Afriki, ješ samo hamburgerjev, greš za prostovoljca na bližnjo fronto, voziš po naselju 200 pijan, poljubno…}, itak te lahko v vsakem primeru povozi tovorjnak.

 15. animos komentira:

  dragi b0mbitd.., pa daj!

  -igraj rulero, če ti paše in si tega želiš
  -kadi kot dimnik, če si tega želiš
  -pij kot piješ, če si tega želiš
  -seksaj s kom si želiš (seveda mora za to biti tudi tista druga oseba)
  -jej samo hamburgerje, če si tega želiš
  -bejž se fajtat v irak, če si tega želiš
  -vozil boš sicer težko 200 pijan, če pa boš pa tudi več kot enkrat tega ne boš naredil..naslednjič te bodo namreč v krsti drugi peljali bolj počasi (po vsej verjetnosti)

  To dragi moj se imenuje “svoboda”, svoboda izbire. Tvoj lajf je tvoj lajf in z njim lahko počneš kar te je volja. Ja, na koncu si lahko tudi suženj kakršen si sedaj..še vedno pa je na koncu to tvoj lasten izbor.
  In to je vse kar vam zagovornikom tako bizarnega zakona ni in ni jasno. Svoboda izbire in upravljanje z lastnim življenjem na svoj način!

  Jasno vam bo le in samo takrat, ko bo država posegla v nekaj kar imati vi radi in vam to prepovedala. To se bo pa zgodilo prej ali slej…krivi si boste pa sami, ker v tem trenutku podpirate Fašistične metode današnjih oblastnikov.

 16. animos komentira:

  ups…vidim da sem mamilaške pozabil

  tud to lahko delaš če ti paše in si tega želiš

 17. jerry2 komentira:

  Ne dojamete bistva, dragi moji… Če greš se fajtat v Irak, s tem ne motiš drugih a ne? Če seksaš s komer želiš, s tem ne motiš drugih (razen morda lastne žene, če jo imaš, a to je druga tema),če ješ hamburgerje in se ti zamašijo žile, s tem nikogar ne motiš a ne?

  S KAJENJEM PA MOTIŠ DRUGE. Tudi če pasivno kajenje ne bi bilo škodljivo, je nevljudno in moteče. Če bi imel jaz v navadi v lokalu glasno prdeti bi mi verjetno rekli, naj neham. Če bi si tam prižigal indijske dišve, mi ne bi dovolili. Kajenje je pa tako razpaseno in samoumevno, da kadilci sploh ne uvidijo, da s tem motijo druge. Ki jih z drugimi zdravimi ali nezdravmi stvarmi ne počnejo. In vso vojno obrnejo na pravico do tega, da delajo kar želijo. So pa v resnici nasilni do drugih.

  In očitno jim lahko na čelo zalepiš trak kjer piše: Kadi, samo nimaš pravice, da mi pihaš svoj dim, kadi ZASE. Pa ne bodo dojeli. Ker so brezobzirni, odvisni… kaj me briga zakaj.

  Tvoja svoboda, kadilec, se neha tam, kjer se začne moja svoboda. Tudi svoboda v tem, da lahko pojem obrok v nedimljenem prostoru!

 18. b0mb4d1l komentira:

  Dragi animos… Sploh nisem govoril o svobodi. Niti je nisem mislil omejevati. Govoril sem samo o argumentiranju in statistiki.
  Ko pa si že začel s svobodo in suženjstvom (in me proglasil za sužnja – in s tem izrazil, da se očitno apriori spoznaš na marsikaj).
  Torej: Če si kdo hoče pred sabo opravičevati različna tveganja s tem, da ga vedno lahko zj*be kaj drugega, je meni prav. Si pa pridržujem pravico do tega, da se mi ne zdi ravno brihtno.
  Glede svobode izbire pa. Ja, moj lajf je moj lajf. To pa še ne pomeni, da se bunim, ker mi država omejuje slepo streljanje s šibrovko po tvojem dvorišču (primerjaj to z dimom). Ker bi te še vedno lahko povozil tovornjak. In ne bunim se, ker ne smem pijan vozit. Še vedno bi lahko tistega pešča povozil tovornjak. Pa ne bunim se, ker mi prepoveduje dilanje droge. Še vedno, bi jih lahko povozil tovornjak. In vse to ni bistveno drugače kot z ljubim dimom iz čika. Jaz tudi ne smem tebi v pijačo metat PCPja. Dovoli še ti meni življenje brez tvoje priljubljene droge.
  Saj razumem v čem je bol. Zdaj je bilo dovoljeno, potem pa ne bo več. Moja razvada je bila prepovedana že zdaj… pa nič ne škodi drugim. Civilizacijske norme se pač spreminjajo. In to s čiki v javnih prostorij bo po moje sprememba na boljše.

 19. majakrizaj komentira:

  Bravo animos —-jaz jaz jaz hočem to, sicer…… ( smo ostali debili )

  Saj je Plut tudi tako rekel….jaz bi malo štihov, pa posiljeval, pa kradel…to je moja svoboda!

 20. vlatka komentira:

  animos,

  glas zate ;)

 21. vlatka komentira:

  jarry2,

  ljudje umirajo tudi zaradi Kemiplasa, Anhovega – pa koga “kurcapalca” to briga – od ministrov? Zdaj pa nam bodo kratili pravico kajenja?

  Mee tudi zakajen lokal. Samo ventilacijo naj uredijo, ločijo prostore, pa bo.

 22. vlatka komentira:

  ups…, mene moti tudi zakajen lokal ali da mi kdo piha v nos. Zato se umaknem. Pa sem kadilka.

 23. animos komentira:

  hehe…hehehe…zaka nimajo tle še glasovnih smeškotov..hehhe

  je reku, jeryspringer takole…”Ne dojamete bistva, dragi moji… Če greš se fajtat v Irak, s tem ne motiš drugih a ne?”

  Seveda jih ne motiš, sam postreliš jih. Pa se nč več ne bunijo.

  hehe…al ima kretena na ovome svitu..aaajme-meni bi kaza Stipe

 24. [...] balkonski – Navzven Crnkovič navznoter Črnkodimnik  [...]

 25. [...] Moja pravica oz. svoboda da se konča tam kjer se začne pravica oz. svoboda drugega!?!? Pa daj malo pomigaj z možgani in premisli kaj je “dejansko” želel povedati tisti, ki si je tak nesmiselni kretenizem izmislil!?!?! Kje pa se začne ta pravica ali svoboda drugega??? A ko ga kaj moti ali kje drugje??? A veš da tudi mene lahko nekaj moti?!?! A meni pa odrekaš to pravico oz. mojo svobodo?!??!? Zakaj?!?!? Zakaj odrekaš to pravico policistom, blagajnikom na cestniskih postajah, avtobusnim šoferjem, redarjem, paznikom na parkiriščih, avtomehanikom, otrokom na poti v šolo, otrokom na avtobusnih postajah kjer so izpostavljeni izpušnim plinom avtomobilov in avtobusov, ki btw. vsebujejo mnogo smrtonosnejše pline in druge strupe od katerih lahko človek umre tudi trenutno…da ne govorim o dolgoročnih posledicah. Dajte prepovedat izpušne pline, katerim smo izpostavljeni VSI..BREZ izjeme..vsepovsod. Zakaj policist na meji ali delavec na cestninski nima pravice vdihovat svežega zraka??? Kje so pa njegove tako opevane pravice?? Zaposleni na teh in podobnih mestih so mnogo bolj izpostavljeni strupom kot katerikoli natakar v gostinskem lokalu, ki je pa tudi eno in edino mesto kjer je kajenje sploh še dovoljeno, zaželjeno in potrebno za marsikoga. Ljudje se po napornih službah kjer ponavadi že več NE SMEJO kaditi radi sprostijo tudi ob kavi in cigaretu…s prijatelji kaj pomenijo pred počitkom za jutrišnjo ponovno tlako….in še to jim želi nekdo vzeti…Zakaj??? . . . . . . . . . . . . . . V kinu se ne kadi, tudi v gledališču ne…pa na vseh drugih javnih prostorih imajo kadilci svoj poseben prostor kjer lahko prižgejo tisto zaželjeno cigareto…le gostinski lokali so kadilcem še ostali. Kdo je tako zelo potreben te prepovedi??? in Zakaj?? [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !