Bzzzzzzzzt! Wrong answer! Zaenkrat je finta še v hardveru.

Apple-ov iPhone (copy Cisco) je po predstavitvah sodeč res odlična naprava. Z do zdaj še nevideno kombinacijo hardvera in softvera. No, vsaj kar se tiče javnosti; kar se dogaja v laboratorijih in labirintih takšnih in drugačnih služb in vojska, je druga zgodba.

Ampak glavna stvar je zaenkrat še vedno hardver. In bo še dolgo.

Softver je – jasno – še kako pomemben. Ampak tudi tu Linux ne zaostaja dosti. Mimogrede, tudi Apple-ov nadpameten (copy Steve Jobs) dotikovalni vmesnik ni izključno njihova ideja. Glej OpenMoko.org in Elžekaouitsonsankont. ;)
No, ideje so nadvse važne in Apple-u jih seveda ne primanjkuje. Ampak v iPhone-u še ne morejo priti do izraza. Zakaj? Ker je finta, žal, še vedno v hardveru! Hardver (predvsem njegova miniaturizacija) dandanes še vedno predstavlja precejšnje omejitve.

In ko smo ravno pri idejah. Hudirja! (copy card. F.R. ;-) ), saj jih še sam lahko prispevam cel kup in to kar tako iz glave, brez posebnega razmišljanja. Recimo…

Ker jo ima že moj Erikovsin (copy A. Balkonski), bi želel podporo za UMTS tudi na iPhone-u. Želel bi podporo za GPS (oziroma raje evropski Galileo), v bistvu želim kar satelitski telefon. No, ne samo telefon, kar satelitsko povezavo v internet. Želim vsaj 19 palčni zaslon. Tega sem navajen z mize. V resnici želim kar projektor, da si teh 19 palcev lahko raztegnem na, recimo, tri metre. Ampak tak, z res dobro osvetlitvijo. Ker potem – žal – Apple-ova nadpametna dotikovalna tehnologija odpade, želim 3D vmesnik ala Minority Report. Zametke lahko vidite na GoMonkey.at. Resda je zadeva še v povojih, ampak Apple gotovo že razvija svojo verzijo. Nadpametno. Bomo videli na kakšnem od naslednjih Keynote-ov. Želim vgrajene zvočnike. Recimo 500 vatne, komplet s subwoofer-ji. 8 giga pomnilnika?!? Se hecate, ali kaj? Želim neskončen pomnilnik. No, recimo vsaj navidez neskončnega. Tako velikega, da mi ne bo treba nikoli skrbeti, da se bo zapolnil. Želim Hi-Def video. Kakšnih 600 pixlov, lepo vas prosim? Kakšen DVD format? C C C. Ne bo zadosti. Želim procesorsko moč, da bom lahko v real time-u rendal animirane real life RayTrace-ane 3D scene. Baterija za pet ur videa?!? To je joke, kajne? Želim tak vir energije, da mi iPhone-a ne bo treba nikoli napolniti. Želim tak zaslon, da se bodo praske, pridelane čez dan, čez noč same pozdravile. Želim biosenzorično tehnologijo. Ne samo za zaklepanje na podlagi slike šarenice ali analize DNK. Zadeva mora temeljiti na ZKP-ju, ki bo prepoznal mene, ne (samo) moj DNK. No, ker sem sicer mlad, a se mi ne da stati pred pisarnami in uradi, tudi pri zdravniku ne, želim rentgen, ultrazvok, analizator telesnih tekočin, the whole bit. Želim senzor, ki ga, recimo v Keniji, vtaknem v vodo, iPhone pa mi pove, ali je pitna ali ne. Vraga! Želim, da mi jo iPhone naredi pitno. In nenazadnje, želim vgrajen brivski aparat. In švicarski nož.

Mimogrede, tukaj je materiala za krepko čez 2000+ patentov.

Ko bo kdorkoli, lahko tudi Apple, naredil gedžet (copy Jonas Ž.), ki bo vseboval teh nekaj … malenkosti, kajne, bom pa pripravljen še enkrat premisliti, ali je finta res v softveru.

A. Balkonski

  • Share/Bookmark

4 odgovorov to “Bzzzzzzzzt! Wrong answer! Zaenkrat je finta še v hardveru.”

  1. pikec85 komentira:

    ti pa moraš to pismo obvezno poslat božičku ;)

  2. martin komentira:

    Ti si veliko upaš, same avtoritete in sveznalce napadaš. Ja, tako je to: eni so že zdaj pretrdi, eni premehki. Si pa napisal zelo dobro. Potrošnik naj narekuje trg, ne pa neki zahojeni tehno kmetavzi.

  3. balkonski komentira:

    A z avtoritetami in sveznalci misliš Crnkoviča in Žnidaršiča? No, nihče od njiju ni huda avtoriteta. Na področju sveznalstva pa niti do kolen ne sežeta Mazziniju. On je (oz. si domišlja, da je) sveznalec svetovnega formata. ;)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !