RKC ali Častilci zlatega teleta

V zadnjih dneh je v medijih spet pogosto zaslediti novice, da RKC kot po tekočem traku dobiva nazaj (sic!) zemljišča in objekte hkrati s precejšnjimi sredstvi iz naslova takšnih in drugačnih penalov (zamudnin, uporabnin, teh-in-onih-nin).

RKC spet postaja veleposestnik. Že nad samim tem dejstvom bi se bilo treba zamisliti. Sploh če pomislimo, da je RKC v prvi vrsti podrejena (in poslušna) tuji državi – Vatikanu, ki je, če se ne motim, po kanonskem pravu lastnik celotnega premoženja cerkve.

Kot da to ne bi bilo dovoljšen razlog za zaskrbljenost, Vatikan in RKC mimogrede izsilita še konkordat, ki, hkrati z našo – nadvse čudno – zakondajo, RKC daje privilegije nad privilegiji: ni ji treba plačevati davkov, država (torej davkoplačevalci) pa duhovnikom, ki so kot fizične osebe prav tako oproščeni davščin, plačuje še socialno zavarovanje in sponzorira njihove največkrat sporne dejavnosti. Poleg tega moramo davkoplačevalci pod krinko narodne in kulturne dediščine plačevati še obnove cerkva, njihovega inventarja, in – nenazadnje – osvetljave: ponoči se hribi kar svetijo od reflektorjev naciljanih v pročelja cerkev, cerkvic & cerkvičic. Čudno, res čudno.

Sploh, če pomislimo, da je ravno RKC narodu in kulturi nasprotovala vse od Črtomirovih časov. Še posebej pa s preganjanjem Trubarja in ostalih napredno mislečih takratnega časa in – blamaža nad blamažami – svojo taktično kolaboracijo (copy Alojz Peterle) z nacifašizmom.

Da pa bo mera polna, nam vso to žerko žaubo vsak dan še dodatno vtira patron nad patroni – vodilni cerkveni ideolog – Štuhec, ki se mu kar smeji, ko na TV pripoveduje, da je ob vseh milijonih, ki jih je verkev v zadjnem času priposestvovala (menda cca. četrt milijarde evrov) RKC še popustljiva in bi lahko zase terjala še precej več.

Vsi njegovi sogovorniki, od bivšega ministra Gabra naprej, zmedeno zagovarjajo svoj prav, poskušajoč zmanjšati svojo krivdo pri celi zadevi, nihče pa ne izpostavi ključnega dejstva, namreč v nebo vpijoče hinavščine. RKC (oz. Vatikan) je v bistvu zelo dobro organizirana združba pogoltnežev, ki s krščanstvom nimajo dosti skupnega. V njihovem temeljnem priročniku namreč piše, da je njihov idejni vodja in odrešenik kot zgled (če ne pogoj) za odrešitev postavil, da je treba razdati svoje bogastvo in mu (vodji namreč) slediti. Že davno pred tem pa je šef vseh šefov svojemu takratnemu zemeljskemu oficirju za zvezo naročil, da mora pobiti vse, ki častijo zlato tele.

Očitno mu ni uspelo, kajti, ko tisočletja po tem pogledamo v cerkve, zlahka vidimo, da je tele še kako živo (cerkve se kar bleščijo od zlata), njegovi častilci pa imajo proste roke pri grabežu.

Skrajni čas je, da temu naredimo konec. Možnosti je več.

1. Uveljaviti moramo dosledno ločitev cerkve od države.
2. Nehati sponzorirati RKC. Dosledno uvesti plačevanje davkov od zadnjega tako ali drugače pridobljenega centa. Nehati plačevati vsakršno zavarovanje duhovščini. Nehati plačevati obnove cerkva in cerkvenih objektov. Razveljaviti vse dodatne ugodnosti, ki jih je RKC izsilila še poleg naše zakonodaje (sem spada tudi konkordat). Etc.
3. Za potrebe pod 2. uvesti cerkveni davek. RKC trdi, da je več kot 75 odstotkov Slovencev katolikov. Če bi vsi plačevali cerkveni davek, bi bilo to za cerkev več kot dovolj.
4. Ponovno spraviti pod državno upravo posest posebnega državnega pomena. Sem spada tudi vsa posest v narodnih parkih.
5. Z zakonodajo uveljaviti zahtevo, da se mora vsaka verska grupacija dosledno ravnati po tem, kar pridiga. To za RKC pomeni, da mora razdati svoje premoženje namesto da ga kopiči čez vse razumne meje.

Balkonski

 • Share/Bookmark

4 odgovorov to “RKC ali Častilci zlatega teleta”

 1. svobodnjak komentira:

  Točno tako. RKCjevske hinavce je treba prizemljiti. Ampak nikar ne misli, da se bodo kdaj sprijaznili z ločitvijo Cerkve od države. Na to lahko kar pozabiš. Zato predlagam bolj radikalne ukrepe – vsakogar, ki bi se opredelil kot član RKC, izgnati iz države za vedno. Ostali lahko ostanejo, če ne bodo delali zgage.

 2. zaspanko komentira:

  Verjetno je možno preko blogosa pripraviti anketo, da ocenimo, ali podatek 75% drži. Sem prepričan, da je ta odstotek veliko manjši.

  Administrator, je možno?

  P.S. Zanimiva povezava http://www.zrtve-cerkve.org/

 3. balkonski komentira:

  Se popravljam. Na TV sem gledal eno oddajo, kjer je Štuhec (ali je bil Stres, morda kdo ve?) govoril o dosti manjši številki – če se prav spomnim: 57 odstotkov – ki naj bi temeljila na zadnjem popisu. 75 odstotkov sem imel v spominu od časa osamosvojitve. Takrat je RKC res operirala s takšno številko.

  Kakorkoli že, poanta je v tem, da bi bil najboljši pokazatelj pripadnosti prav cerkveni davek: če se deklariraš za katolika, plačaj “cerkvi kar je cerkvenega”, kajne. Takšne ureditve se RKC gotovo boji kot hudič križa. Z razlogom! Namreč, v zgoraj omenjeni oddaji je več kot 70 odstotkov klicateljev ocenilo cerkvene ekonomistične akrobacije kot negativne. Stavim, da bi se jim zgodil močan osip “članstva”.

 4. svobodnjak komentira:

  To, kar praviš, drži. Zato se RKC tudi boji uvesti cerkveni davek. Ker če bi bil res uveden, bi to pomenilo tudi evidentiranje članstva v RKC, ki ga sedaj ni. In število članov zagotovo ne bi preseglo 10% prebivalstva Slovenije. Že zdaj na primer narašča število tistih, ki se po veroizpovedi sicer imajo za katolike, vendar se ne istovetijo z RKC, medtem ko število tistih, ki se imajo za člane RKC, pada. In to je dober znak, ki veliko pove o tem, da je RKC celo pri lastnih vernikih izgubila tako rekoč vso legitimnost. Zato ji trenutno najbolj ustreza ribarjenje v kalnem ter sklicevanje na rezultate popisa prebivalstva, kar pa ne bo več dolgo trajalo.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !