Nekaj opazk

Menda Janševi vladi pada podpora. Kaj pa drugega, saj ga lomi kot za stavo!

Nekaj primerov:

SOVA in aparatura za prisluškovanje mobilnim komunikacijam. IJ a.k.a. JJ to obeša na veliki zvon, češ SOVA ima te naprave, (samo) zato da prisluškuje njemu. Malo morgen, kajneda. Te naprave niso kakšna raketna znanost. Še več: lahko se jih kupi na (skoraj) prostem trgu. Vsak malce premožnejši podjetnik si jih lahko nabavi. Stavim, da jih imajo vsa pomembnejša veleposlaništva v Sloveniji, ameriško morda celo več – eno še v veleposlanikovi rezidenci, da se lahko malce pozabava, preden gre spat. Skratka: če je SOVA ne bi imela, bi bila totalno amaterska organizacija.

Naprej: očitki Drnovšku, da je na državne stroške v Slovenijo pripeljal zdravilca iz Indije. Joj, to je pa res hud strošek! Po drugod se hudo bolni državniki ne zdravijo doma, ampak gredo, recimo, na kliniki Johns Hopkins ali Mayo. Računi se tam ne vrtijo okoli tisoč evrov – so nekaj velikostnih redov višji. Očitati bolnemu človeku malenkostno nepravilnost (četudi to res je), hkrati pa – meni nič, tebi nič – odšteti četrt milijona evrov za dvomljivo strokovno mnenje zdravstvenega “strokovnjaka” sumljivega slovesa, pač ne naleti na prijazen sprejem pri javnosti. Sploh če dan za dnem gledamo razmere na Onkološkem inštitutu in trpljenje bolnikov, ki so obsojeni na smrt, nova oprema, ki bi jih lahko rešila, pa zaradi birokratskih razlogov stoji neuporabljena. Ali pa se, prav tako nova, kvari!

Naprej: očitati drugim, da po nepotrebnem izpostavljajo morebitne nepravilnosti, je tragikomika. Pa četudi bi bil Kučan (včasih) Mini-Stalin! Da ne omenjamo Janševe komunistične preteklosti, ki se dandanes kar pozablja, sam pa se tudi ne hvali preveč z njo, kajneda. Še enkrat: veljavni očitki so veljavni, ne glede na to, kdo jih izreče. Skratka: JJ bi moral spodbijati očitek, ne pa osebo, ki ga je izrekla.

Ampak po moje so (ali pa bodo) sodu izbile dno davčne reforme. Slovenci s(m)o hudo navezani na svoje težko prigarane avtomobile, katerih večina je, resnici na ljubo, visoko nad zmožnostmi glede na standard večine prebivalstva. Janša (oz. njegov financminister) jih mrtvo-hladno obdavči in že prej očitno nesorazmerje naredi še bolj pereče. Isto z nepremičninami. Slovenci s(m)o radi lastniki svojih stanovanj. Celo življenje garamo, da si jih (po ceni astronomske, po kvadraturi minimalne) lahko privoščimo, potem pa, ko si končno oddahnemo, nas JJ et co. udari po žepu z davki, ki bodo za marsikoga pomenili, da se bo moral težko prigaranemu stanovanju odpovedati. Še enkrat: Slovenci nimamo radi stvari, ki, ko jih enkrat kupimo, ne ostanejo kupljene.

Kaj je vzrok za te … nelogičnosti? Za odgovor moramo poseči v čas osamosvajanja oz. čas takoj po osamosvojitvi. Janša je zaradi svojih zaslug pričakoval, da ga bomo sprejeli kot heroja. A se je, žal, izkazalo drugače (beri: volilci imamo vedno prav). Sam je, na krilih poosamosvojitvene evforije, tvegal preveč, prestopil v drugo stranko in zamudil vlak, ki bi ga pripeljal na oblast. Od takrat igra užaljenega junaka s takšnimi in drugačnimi faux pas-ji. Teh pa smo počasi že siti. JJ go home!

Balkonski

  • Share/Bookmark

2 odgovorov to “Nekaj opazk”

  1. Rado komentira:

    Dober povzetek!!!

  2. [...] pri nas kaj bolje? Ne nujno glede “novih” davkov. Recimo, prideš na vložišče na sodišču in skušaš v določeni zadevi vložiti kup [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !