Clueless Blogres

Zgodil se je Blogres. Skoraj sem ostal brez besed. Po glavi pa mi švigajo asociacije na podobne nesmisle. Predvsem na stanovske prireditve, ki so bolj ali manj povezane z blogi, internetom, mediji ali vsebinami nasploh. Recimo…

Oglaševalski sestanki, kot na primer Sof, Zlati boben in podobno. Tam se zbere množica direktorjev (kajti v oglaševanju so brez izjeme vsi direktorji: od tehničnih do (ne)kreativnih), ki potem sami sebe prepričujejo, da advertising-makes-the-world-go-around. Tam se da slišati hude cvetke, kot na primer tole iz enega prejšnjih festivalov, ko je mlad nadebuden (ne)kreativec razglasil design za pomembnejšega od vsebine, ali pa nedolgo nazaj, ko je bilo moč slišati, da poleg Web-a 2.0 (za katerega pravzaprav nihče ne ve, kaj je – podobno kot za globalizacijo) obstaja tudi <fanfare/> Oglaševanje 2.0 (pozor!, z velikim O-jem). Višek pa seveda šele pride: na koncu oglaševalci podelijo nagrade najboljšim oglasom. Do tod vse OK. Ampak merila za kvaliteto niso, kot bi človek pričakoval, oprijemljiva oz. temelječa na kakšnem vsaj približno čistem principu normiranja, ampak zadeve potekajo strogo v okviru foha: oglaševalci glasujejo sami zase. Na podlagi teh glasovanj in, posledično, nagrad, rase ugled (sic!) oglaševalskim hišam, ki jih prejmejo in – ta-da! – zaradi njih “pokasirajo” več naročil bodočih naročnikov, ki naivno mislijo, da te nagrade pač morajo pomeniti vsaj odsev kvalitete, če že ne kvalitete same. Ko določena stvar začne na tak način rasti sama iz sebe, je čas za timeout. Ne za minuto, ampak, recimo, za desetletje.

Naslednja zadeva, ki meji že na absurd, je tale. Lep čas nazaj, zdaj menda že kak ducat let, so se na fohovski konferenci na Obali zbrali slovenski novinarji (vključno s profesorji et ostalimi novinarskimi eminencami), da bi enkrat za vselej dorekli, ali je (oz. bi moralo biti, ali celo da mora biti) novinarstvo spoštovan poklic. Recimo tako, kot pravniški ali zdravniški. Ob tem najprej pomislim, da, če že čutijo potrebo po razpravljanju o tej temi, morajo trpeti za hudim manjvrednostnim kompleksom (a to je že vprašanje za socio-psihologe in/ali psihiatre). Kaj so sklenili, je vsakomur jasno: novinarje je treba spoštovati. Aha, OK, predstavljajte si naslednjo situacijo: greste po cesti, ustavi vas popoln neznanec in vam reče, ne – zahteva!, da ga spoštujete. WTF?!? Poleg tega star čebelji pregovor pravi: lastna hvala, cena mala.

Blogres. Joooooooooooooooooj! Pa ne zdaj še to, no! Dragi blogerji, če mislite, da blogging-makes-the-world-go-around, se sicer morda ne motite tako zelo, kot zgoraj omenjeni (ne)kreativci, a daleč od tega niste. Če tripate na brezplačne (<- menda ena treh magičnih besed v oglaševanju!) majčke in torbice (ki izgledajo bolj “češke” od “čeških”) in če si pustite pridigati o blogih od kalibrov tipa M.C., ki naj bi bili blogologi (sic!) zato, ker jih pišejo in morda sem in tja še kakšnega preberejo, potem se bojim, da greste rakovo pot.

Clueless, pardon, Blogres je prvi korak na njej. Zdaj čakam samo še na podelitve nagrad za najboljše Slo bloge. Po Viktorjevsko – v 50000 kategorijah, tako da bo praktično vsak Slo bloger dobil šopek pokalov, medalj, diplom, ali Blogtkotov s katerimi bo podmazal svoj ego. Aleluja!

Balkonski

 • Share/Bookmark

5 odgovorov to “Clueless Blogres”

 1. Tibor Jablonsky komentira:

  Kot čeh lahko povem, da niso tako “češke”

 2. Pi.Roman komentira:

  A si bil tam in dejansko slišal, kaj se je govorilo in kazalo?

 3. balkonski komentira:

  @Tibor: Vem. Zato sem zadevo dal v narekovaje. Češki design je svetlobna leta pred našim, t.j. “češkim”.

  @Pi.Roman: Ugani!

 4. [...] svoj lonček. Zdi se mi namreč, da sta zgornji dve krilatici skoraj povzetek mojega “Prispevka k blogerskemu vprašanju“. Pravim skoraj, ker res ne manjka veliko. Še oba dela Blogov, ki se ukvarjajo z blogi, ki [...]

 5. Centrifuzija komentira:

  Oh, ja. In primerjava z jadno oglaševalsko sceno je povsem na mestu. Še vedno, če ne celo še bolj. Hvala za tole. Takoj se počutim manj sama.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !