“Itak bo umrl”

Po kiksu, zaradi katerega je v Celjski bolnišnici med ‘lovom na napotnicoumrl pacient, se je nekaj podobnega zgodilo tudi na Urgenci Kliničnega centra v Ljubljani. OK, na urgenco prihajajo hudi primeri in takšne stvari se dogajajo. Vendar se ne bi smele na tak način! Človek na robu smrti je čakal štiri ure, očividci pa so med zgražanjem (nad zdravniki!) od zdravnikov samih morali požreti sarkazme kot “Pokličte PopTv!“, “Dramatizirate!” in “Itak bo umrl.“.

Give me an F! Pardon. Give me an S! Give me an I! Give me a C! Give me a K! Give me an O! What’s that spell? SICKO! What’s that spell? SICKO! What’s that spell? SICKO!

V Sicku je Slovenija omenjena (v slabšalnem pomenu) kot država, ki je na lestvicah kvalitete zdravstvene oskrbe mesto za ZDA. Po teh kiksih si po moje tako visokega mesta ne zaslužimo.

Sploh me ne čudi, da se je kaj takega zgodilo. Čudi me to, da se ni že prej, oziroma da se ne dogaja pogosteje. Moje izkušnje – na urgenci sem bil dvakrat, obakrat kot spremljevalec – so katastrofalne.

Če človek tam ni ’stalna stranka’, se težko znajde. Za info okenci praviloma ni osebja. Če pa po naključju je, te, potem ko jim vse obrazložiš, preusmeri na sosednje okence. Tam pa praviloma spet ni nikogar.

Po ureditvi papirologije nastopi čakanje na vrsto. Ponavadi se to dogaja tako, da bolnik sedi v kakšnem stranskem hodniku <sarcastic>tam nekje pri Zalogu</sarcastic>, medtem ko spremljevalec čaka pred vrati sprejemnice. Med čakanjem pa doživlja stvari, zaradi katerih se mu ježijo lasje.

‘Moj’ primer: nekakšen ‘dežurni’ (morda voznik rešilca?) na postelji na kolesih pripelje bolnika, katerega stanje lahko vsak laik oceni za hudo resno. Meni nič, tebi nič ga parkira na strani hodnika, potrka na vrata sprejemnice in vstopi. Čez čas se ponovno prikaže in brez besed odide. Bolnika, ki se v deliriju zvija, stoka, vpije, joka, you name it, ne pride nihče – niti medicinska sestra, kaj šele zdravnik (m/ž) – niti pogledat! <sarcastic>Še sreča, sicer bi se mu lahko zgodilo, da bi ga poslali po napotnico na drug konec Ljubljane.</sarcastic> Ampak nekje globoko v kolesju UKCja ga vseeno obravnavajo prednostno, ker pride po (skoraj) dveurnem čakanju kljub vsemu na vrsto prej kot ‘nekateri manj urgentni primeri’ (aluzija na osebo, ki sem jo spremljal). Odpeljejo ga v sprejemnico in <dark>potem ga ne vidimo nikoli več</dark>.

Sam med vsem tem ordealom hvalim vse mogoče panteone, da nisem na njegovem mestu.

Pomočnik strokovne direktorice kliničnega centra, doc. Matej Cimerman, dr.med: “Izgleda, da ne gre za strokovno napako.“, “Gre pa nedvomno za konflikt pri komunikaciji.” Ki na urgenci izgleda takole: “Ne trkajte!

Aleluja!

Balkonski

  • Share/Bookmark

2 odgovorov to ““Itak bo umrl””

  1. likard37 komentira:

    Ne vem kako takšne stvari uvrščajo na lestvice, posebno v zdravstvu ne. Imam pa okoli tega nekoliko več pojma npr. v naši firmi. Tam prihajajo v fabriko presojevalci , firme ki talajo ISO standarde in podobna svojat. Tipi potem ponavadi premetavajo papirje, proučujejo postopke in logistiko. V praksi to pomeni, da je tip lahko do kolen v nesnagi ampak, če ima na papirjih napisano, da je trikrat na dan organizirano čiščenje prostorov, potem je to označeno z o.k. Po takšnem sistemu je mogoče lahko tudi naše zdravstvo dobro uvrščeno. Mogoče bo enkrat moral priti čas, ko bo treba zadeve obravnavati bolj človeško. Da bi mi to doživeli, ne, tega pa ni za pričakovati!

  2. DULCE_MARIA komentira:

    ITAK BO UMRU ITAK

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !