“Logika”

Italijanski znanstveniki so menda dokazali, da Napoleon ni umrl zaradi zastrupitve z arzenom. Rezulat raziskave (ki mu pomotoma pravijo dokaz, op. Balkonski) je, tako Reuters: “Napoleon ni bil zastrupljen, ker po našem mnenju njegovi lasje vsebujejo enako količino arzena, kot lasje njegovih sodobnikov.“. Siolova varianta: “Napoleon ni umrl zaradi zastrupitve z arzenom, saj so odkrili, da je bila visoka raven tega strupa v laseh v tistem času nekaj običajnega.“.

Vaja v slogu: če pičijougriznejo kače poleg mene še moje sodobnike (varianta: če je kačji pikugriz nekaj običajnega), “moj” pikugriz v resnici ne šteje, ker moje telo vsebuje enako količino strupa kot njihova telesa. Po analogiji (uporabimo substitucijo jaz -> moj sodobnik) ne šteje pikugriz nikogar mojih sodobnikov. Torej nas kače sploh niso pikalegrizle. Protislovje in konec dokaza. Paradoks! Ups!?!

Invalides

Da bodo stvari še bolj nazorne, britanskiReutersovi novinarji povrh vsega še promptno aplicirajo zožitev definicijskega območja: “Znanstveniki dokazali, da Napoleona niso zastrupili _Britanci_“.

Nadaljevanje vaje v slogu: dokazali smo, da me ni pičilugriznil (recimo) modras. Upoštevajoč zgornje protislovje, je to trditev vredna (najmanj) Gődla. Not!

Balkonski

  • Share/Bookmark

En odgovor to ““Logika””

  1. [...] balkonski wrote an interesting post today onHere’s a quick passageItalijanski znanstveniki so menda dokazali, da Napoleon ni umrl zaradi zastrupitve z arzenom. Rezulat raziskave (ki mu pomotoma pravijo dokaz, op. Balkonski) je, tako Reuters: “Napoleon ni bil zastrupljen, ker po našem mnenju njegovi lasje vsebujejo enako količino arzena, kot lasje njegovih sodobnikov.“. Siolova varianta: “Napoleon ni umrl zaradi zastrupitve z arzenom, saj so odkrili, da je bila visoka raven tega strupa v laseh v tistem času nekaj običajnega.“. Vaja v slogu: če pičijougriznejo kače poleg mene še moje sodobnike (varianta: če je kačji pikugriz nekaj običajnega), “moj” pikugriz v resnici ne šteje, ker moje telo vsebuje enako količino strupa kot njihova telesa. Po analogiji (uporabimo substitucijo jaz -> moj sodobnik) ne šteje pikugriz nikogar mojih sodobnikov. Torej nas kače sploh niso pikalegrizle. Protislovje in konec dokaza. Paradoks! Ups!?! [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !