All you can fsck?

Njega dni sem se začudil krilatici, da je lenoba gonilo napredka. Slišal sem jo od sodelavca med kresanjem idej v službi, medtem ko je sestanek zašel iz uradno začrtane smeri v bolj ali manj otročje poigravanje z naraščajoče stripovskimi primerami. Pričakoval sem še poanto “vica” in se že pripravljal na naval smeha, potem pa sem slišal obrazložitev, ki mi je dala misliti: nekoč davno je lenuh, ki se mu ni dalo stvari prenašati na plečih, namrščil obrvi in izumil kolo. Ding-ding-ding-ding! Jackpot! No, vsaj zanimiv pogled na (nekoliko drugačna) dejstva.

Danes sem izvedel, da je tudi recesija (lahko) gonilo napredka, oziroma – v tem primeru – bolj povod za apliciranje že znane in uporabljene ideje na drugo platformo. ;-) Poznana je formula nekaterih restavracij, ki za fiksno ceno ponujajo neomejeno količino hrane: all you can eat. Privlačno, kajneda. seveda je v ozadju poslovni model, ki zagotavlja, da hiša-vedno-zmaga (beri: v povprečju je pojedena hrana (pre)plačana).

Nebodileni, od recesije zadeti, nemški pimpi so na podoben način strnili glave in prišli do modela: all you can fsck! Plačaš fiksno ceno in se lahko, khm, zabavaš ves dan. Menda deluje. Mislim biznis plan. No, kaj drugega tudi mora delovati, a ne tako vztrajno, da bi hiša v povprečju ne zmagala, kajneda. Ding-ding-ding-d-…d…-d…-ohja. :-) Kaj č’mo, nihče ni popoln. Ampak poslovno nadarjen izumitelj si je zagotovo prislužil vstopnico v pimpovski Hall of fame.

Inovacije znajo naleteti na ovire in tudi tokrat ni nič drugače. Krepostni politiki (medklic: politika je kurba) pravijo, da je biznis plan nekompatibilen s človeškim dostojanstvom. Hm. Sam bi rekel, da tudi prejšnji – taklasičen, as it were – z dostojanstvom ni imel veliko skupnega. Morda ravno toliko, da bi pimpi lahko politikom dali pošteno kontro.

Balkonski

  • Share/Bookmark

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !