Življenje 2.0

Craig Venter pravi, da je umetno (narejeno) življenje le še vprašanje časa, natančneje mesecev. S pojmom umetno življenje je mišljena življenjska oblika, ki jo človek po vzoru naravne življenjske oblike (t.j. nastale z evolucijskimi procesi) ustvari iz “surovega materiala”. Recept naj bi bil takle:

1. Vzameš dedni material iz celic določene vrste bakterij,
2. ga vtakneš v celice določene vrste kvasovk (gliv),
3. kjer ga obdelaš (spremeniš na določenih ključnih mestih),
4. ga vtakneš v celice druge vrste bakterij (beri: ne tiste iz točke 1) in
5. pritisneš Reboot voila, življenje 2.0.

Če prav razumem, je ključna razlika med dosedajšnjimi eksperimenti (kloniranje; dodajanje, odvzemanje in (de)aktiviranje določenih genov) prenos obdelanega genetskega materiala v celice druge vrste. Hm. Sam bi rekel, da bi za res prepričljivo izvedbo bilo treba narediti vse iz ničle: malo ogljika, malo vodika, malo kisika etc. (se pravi: elementov, ne že polizdelkov tipa superkompleksna molekula), pomešaš in ven pade nekaj, kar rase, se razmnožuje, skratka ustreza celi množici življenjskih kriterijev. Morda je tak postopek oddaljen malo več kot samo mesece. Do takrat pa se bomo morali zadovoljiti z, recimo, ogljik goltajočimi in energente proizvajajočimi mikroorganizmi a la Craig Venter. Anyhoo…

Kdo ve, kaj bodo na to rekli zgornji ešaloni svetovnih verstev? Najprej bodo seveda odločno proti (ne spodobi se vmešavati v božje načrte, kajne), sčasoma pa bodo sprejeli fait accompli, neskladnosti s prej zagovarjano doktrino pa se bodo izognili z uporabo tranzitivnosti: Craig Venter je božja stvaritev, torej je vse, kar naredi on, tudi božje delo. Perfektno!

Balkonski

  • Share/Bookmark

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !